Майсор класове

Майсор е град в южна Индия, където се намира Шри Кришна Паттабхи Джойс Ащанга Институтът. Днес институтът се ръководи от неговия внук Шарат Джойс.

Майсор класовете са начинът, по който се обучават учениците по йога в Индия - т.е. не в групови класове, които са наша западняшка измислица, а индивидуално. Тъй като учениците са много, а и от практическа гледна точка не би било възможно всеки да е сам с учителя си, Майсор класовете предлагат място, където всеки да си практикува самостоятелно, по своя си програма, с учител, ккойто го наблюдава и му помага, но в присъствието и на други хора, които правят същото. Целта на Ащанга йога, а и на йога изобщо, е да изградите лична, своя си практика, което не би било възможно в масовите групови класове.

Ирина Б.

Най-хубавото е, че имате уникалната възможност да слушате вътрешния си глас, а не някой външен, който да Ви "води". В началото това е малко необичайно, защото сме свикнали да имаме пред себе си инструктор, който говори, че и демонстрира, но това ограбва практикуващия, защото вниманието остава насочено навън. Когато няма такива външни стимули, вниманието се насочва навътре, развиваме много повече чувствителност, усещане и контрол, което е и целта на физическите практики в йога. Хубавото е и, че работите самостоятелно по програма, която отговаря на Вашите потребности и способностив момента, без да се съобразявате с цяла група. А и инструкторът може да Ви обърне много повече внимание. Все пак, йога е нещо много лично и индивидуално, тя е процес на самопознание, а не масов аеробик клас, в който искате само да прекарате добре един излишен час от времето си.

Ирина Б.

Ащанга системата е структурирана в 6 серии, всяка с различна трудност, въздействие и цел. Във всяка серия последователността на асаните много строга, защото те се допълват и надграждат. Ако не можете първата, то със сигурност няма да можете втората, а камо ли петата. Това не опира само до физическото им изпълнение, а и до вътрешното им въздействие и прескачането на асани и правенето само на онези, които ни харесват е доста неразумно и неинтелигентно. Освен това, методът разчита на Вашия усет и мъдрост на тялото, така че асаните се учат с физическо помагане от страна на учителя, за да може да я усетите, а не да се подлъгвате от външния й вид, както често става, когато гледате демонстрация. Така че, когато учите нова асана, учителят със сигурност ще дойде да Ви нагласи в нея. В останалите дни от Вас се очаква да правите, каквото сте правили предишния ден самостоятелно (учителят пак ще Ви помага и наблюдава, но няма да Ви инструктира. За да запаметите последователността, което в началото може да не успявате, ще Ви бъдат раздадени т.нар. "чийт-шийт" (cheat-sheet), по които да се водите.

Ирина Б.

В по-общ план, защото йога се опитва да ни научи да не се привързваме към нещата, които са ни приятни и да не бягаме от онези, които са ни труднии следователно не толкова приятни.
Иначе, всяка асана подготвя за следващите. Да кажем, че в Пашимоттанасана гърбът Ви не е прав и не можете да заземявате, използвайки краката си. Но всички асани след нея изискват същото, а стават по-трудни, защото единият крак е в някаква позиция. Логично е, че ако в Пашимоттанасана Ви е трудно, в останалите след нея не само ще Ви е трудно, а и рискът от травми е много по-голям. За ефекта, че ще е минимален да не говорим. Със сериите е същото. Те имат логика и ако решим да си правим някои неща от Втората серия, а не умеем още Началната серия, нещата много могат да се объркат - емоционално, психологически, физически...Да започнеш от настоящото си състояние и да вървиш напред стъпка по стъпка, методично и бавно, е основната идея още в учението на Кришнамачаря. То е залегнало като идея и в метода Ащанга.

Ирина Б.