Йога e 1% теория и
99% практика
Шри К. Паттабхи Джойс

Ние сме се посветили да изучаваме, практикуваме и преподаваме Ащанга йога в традицията на Шри К. Паттабхи Джойс. Шалата отваря врати през 2006 г и се е наложила като единствения в страната Ащанга йога център, в който ученията на Гуруджи се предават във вида, в който той ги преподаваше на своите ученици.

Стремим се да се предпазим от комерсиализма, затова при нас ще откриете йога такава, каквато е - без излишна украса, езотеризъм, мистицизъм или фрийстайл тълкувания, които да я направят по-привлекатена и лесносмилаема, но съвсем не и традиционна. Йога е това, което е, и няма нужда от украса. Ние не претендираме да сме хиндуисти, спиритуалисти или фалшиви гурута. Ние сме нормални хора, практикуващи йога.

 Нашата мисия е да Ви предадем йога такава, каквато е и такава, каквато сме я научили от своите учители.

Обучението

В йога огромно значение има традицията: всяка традиция има своята основа, логика и методи. Освен това, йога е изцяло практическа дисциплина, в която всичко се случва и научава на практика, т.е. чрез ежедневно практикуване и приложение. Нищо не се постга с четене и приказки. За да се разбере и усети въздействието на един или друг метод се искат години упорита практика. Ние няма да Ви лъжем, че за кратко време ще разберете какво е йога, но можем да Ви насочим в необходимата посока и да Ви предпазим от някои пречки по пътя Ви. Нашите инструкторски курсове не претендират да са изчерпателнии, а и това едва ли би било възможно, имайки предвид многообразието на йога. те обаче ще Ви дадат една стабилна основа, върху която да стъпите в собственото Ви развитие и като практикуващ, и като бъдещ учител.

На какво ще ви научим

 Ние вярваме, че учител (особено по йога) не може да се "стане" или научи. Всеки желаещ да преподава трябва да е практикувал редовно и с отдаденост достатъчно дълго дадена традиция, за да я разбере и да е усетил въздействието й. Тъй като има много традиции в йога, нашият осносвен курс за инструктори се фокусира предимно да Ви даде об ши, фундаментални знания и умения за всеки инструктор, като Ви оставя свободата Вие да изберете кой стил, метод или школа в йога Ви допада и е подходящ за Вас. Курсът за Ащанга йога инструктори следва стриктно традицията, в която преподаваше К. Паттабхи Джойс на своите ученици, които от своя страна са наши учители. . .

Защо традицията е толкова важна за нас...

Напоследък, Ащанга йога се превръща в система, която може да бъде навряна в кутия, пакетирана и разпродадена на масите. Kато видоизменяме традицията, правим същата грешка като огромните корпорации, медицинската индустрия, застрахователния бизнес...Които са си се превърнали в бизнес. Днес, всичко се прави за печалба, а когато тя стане приоритет, стремежът е да се създаде продукт, който да е евтин и да се харчи, а за неговата автентичност, полезност или удобство за нас - на кого му пука?

И в йога е така. Искаме достатъчно знаещи инструктори, които могат да помогнат на всеки да прзктикува, а не само да ни спират, когато телата ни не могат да се справят. Или пък изобщо не им пука за това. Искаме инструктори, които ще ни преподават онова, което са научили от своите учители, за да имаме поне някаъв ориентир накъде сме тръгнали.

За съжаление, Ащанга йога и у нас се опитва да влезе в кутията на масовостта и комерсиализма.  

Прочети повече

 

Какво ново?

 

Майсор лабораторията е кратък интензивен курс, в който ще имате възможност и да практикувате, и да преподавате Майсор стил. Ще се научите да преподавате без устни обяснения, а само с телата си и да се ориентирате какво и за кого е подходящо, т.е. да изграждате асана по асана личната практика на различни хора.

За този курс е необходимо да сте карали основния курс по Ащанга йога за инструктори.

Научете повече

Ащанга пранаяма е интензивен кратък курс, който ще Ви въведе в пранаяма според Ащанга традицията. Mакар техниките в пранаяма да се едни и същи, програмите за тяхното приложение може да са много различни.

Курсът изисква да сте практикували Ащанга достатъчно дълго, да имате свобода в Началната серия и разбира се, да умеете да дишате Уджайи.

Научете повече

Йога сутра е поредица от сесии, които се провеждат постоянно. Изучаването на "Йога сутрите" не може да има край, а е нещо постоянно и редовно. Целта на този уъркшоп е да се научим да напяваме ключови сутри, както и да се настрои ума към анализ, самоанализ и дхарана и дхияна. Ще откриете и как Сутрите диктуват физическата практика.

Няма предварителни изисквания, освен Вашият собствен стремеж към познание и самопознание.

Научете повече

Асана кухня е серия от работилници, в които ще разголеждаме отделни групи асани,за да добием по-добро разбиране за тяхното изпълнение безопасно и с максимум ефект.

Работилниците са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали практикуващи и инструктори.

Научете повече

Въведение в Ащанга е кратък интензивен курс за начинаещи, в който ще започнете от нулата и постепенно ще изградите своята практика с помоща и под надзора на опитен учител.

Курсът е подходящ за наинаещи.

Научете повечeРецепти

Храната трябва да е чиста, лека, хранителна и сатвическа. Тя може да подкрепя практиката Ви или да я провали.

Семинари

Присъединете се към нас в някой от нашите семинари на различни тематики, Ако няма обявен, просто си поръчайте и ще го организираме за Вас.