Тази йога не е упражнение.
тя показва накъде
да гледа душата.
Шри К. Паттабхи Джойс
Йогата на Патанджали

Ащанга йога е една от шестте философски системи, наречени даршани, съставящи ведическата философия. Тя се опитва да разбере естеството на съзнанието - "убягващия елеменет" - неговите състояния, пречките за развитието му, уврежданията му и наините, по които то може да се тренира. Макар тя да има 8 аспекта, днес се практикува най-вече третия от тях - асана с примеси на малко пранаяма и медитация.  В множество интервюта обаче, Шри К. Паттабхи Джойс (гуруджи) е предупреждавал, че практикуването само на асана и подбирането на техники според предпочитанията без да се следва някаква методика крие много опасности за практикуващия. Той казваше: "Частичните методи в йога, неследващ интегритета на вътрешната цел на йога натрупват шесте отрови: желание, гняв, алчност, илюзии, привързаност и завист. Практикуването на Ащанга метода води до свобода в сърцето."

Хата йога

Яма, нияма, асана и пранаяма - първите 4 стъпки в йога се считат за външна практика. Ако допуснем грешки тук, те са поправими. тази начална, "подготвителна" част на йога съставя "хата йога" - йогата на усилието, физическата йога. Тя е и най-трудната, защото чрез работата с тялото се опитваме да изчистим всичко натрупано в съзнанието, подсъзнанието и несъзнаваното.

Ащанга йога

Пратяхара, дхарана, дхияна и самади съставят вътрешната пракитка, при която грешките могат да са фатални, Запитван какво е общото между йогата на Патанджали и Ащанга йога, Гуруджи отговаряше: "Това е същата йога" и настояваше, че философията е зад всяко наше движение.
 Йога е това, което е, само пътят натам е различен.


Садхана

За човешката природа е типично да се чуди, да търси и да извлича поуки и мъдрост от опита в живота. независимо дали от чисто любопитство или като някакъв по-сериозен научен интерес, хората са си задавали едни и същи въпроси, откакто могат да мислят. Всички философии на йога, от Ведите до съвременните изследвания се опитват да обяснят изживяванията и промените, случващи се в резултат от йога като начин да се събуди вродената ни мъдрост и да си обясним смисъла на живота, съзнателността, страданието и шастието, илюзиите и действителността.

Няма преки пътища към мъдростта, нито към отговорите на много въпроси. Единственият начин наистина да се разбере реалността е чрез директен опит. Йога е изцяло практическа дисциплина, даваща ни този директен опит, а изучаването на философските текстове помага да добием обективност и да не заседнем в собствените си предубеждения и илюзии.

Садхана е дисциплината, която сме избрали да следваме, за да се освободим от погрешното си програмиране. Физическата практика, изучаването на йогистки текствое, храненето ни - всичко това е част от тази тренировка на ума, емоциите и интелекта, която ще ни направи независими и свободни.

Пътят

Думата "йога" има много значения, но по същество йога е upaya - път или посока, която следваме, за да постигнем нещо. Какъв тогава е пътят и какво би трябвало да се стремим да постигнем?

Пътят, който ни помага да обединим, възсъединим съзнанието си с универсалното съзнание е йога: Yogas chitta vritti nirodhaha. Да премахнем условностите и всичко онова, което пречи на съзнанието ни да вижда нещата такива, каквито са.

Съзнание, обърнато навътре, а не бягащо навън, е йога; Tham yogam iti manyantesthiram indriyadharanam. (Йога е стабилното фиксиране на сетивата, Ката Упанишад)

"Човек идва в йога, благдарение на това, че я е практикувал в минал живот. Той е привлечен към йога против волята си като към магнит." (Бхагават гита)

Tasmat shastram pramanam te karya akarya vayavasthitau - Шастрите (древните свещени текстове) са мерилото ни за онова какво трябва и какво не трябва да правим. (Бхагават гита, Паттабхи Джойс).

Да отричаш или да се страхуваш да практикуваш йога, оправдавайки се с какво ли не, е същото като да отричаш сладостта нашоколада без никога да си го вкусвал. Веднъж вкусиш ли от йога, разбираш нейната сладост. (Шри К. Паттабхи Джойс.

Всичко е йога.

 

Агни

Потта е естествен продукт от процеса на изчистване в йога, а в Ащанга тя е сигурен знак, че във Вас гори Агни - вътрешен огън, който създаваме като дишаме и държим активни бандите...Агни е и силата на обмяната на веществата, така че храната също е част от йога, като всичко друго, а и ще забележите промени в храносмилането си доста бързо. Нищо от това не
 бива да Ви плаши - все пак това е целта на йога - да изхвърли от нас всичко излишно, за да засияем с вродената ни светлина.
Правете най-доброто от себе си и имайте търпение!

Тапас

Тапас е онази страст и отдаденост, която ни помага да правим нещо, дори когато изобщо не ни е до това...Тапас също е огън, но от онзи, изгарящият ни отвътре. Огънят на храносмилането Агни ще Ви ще Ви помогне да разпалите Тапас, а Тапас ще захранва Агни. Без Тапас бързо ще се откажем и от най-добрите си намерения.
Йога - дори Ащанга - не е хапче с бързо действие. Резултатите идват благодарение на ежедневните усилия, коиро правите - понякога дори само да застанете на постелката. Йога е толкова дълбока, колкото я направите Вие.

Какво ново?

 

Майсор лабораторията е кратък интензивен курс, в който ще имате възможност и да практикувате, и да преподавате Майсор стил. Ще се научите да преподавате без устни обяснения, а само с телата си и да се ориентирате какво и за кого е подходящо, т.е. да изграждате асана по асана личната практика на различни хора.

За този курс е необходимо да сте карали основния курс по Ащанга йога за инструктори.

Научете повече

Ащанга пранаяма е интензивен кратък курс, който ще Ви въведе в пранаяма според Ащанга традицията. Mакар техниките в пранаяма да се едни и същи, програмите за тяхното приложение може да са много различни.

Курсът изисква да сте практикували Ащанга достатъчно дълго, да имате свобода в Началната серия и разбира се, да умеете да дишате Уджайи.

Научете повече

Йога сутра е поредица от сесии, които се провеждат постоянно. Изучаването на "Йога сутрите" не може да има край, а е нещо постоянно и редовно. Целта на този уъркшоп е да се научим да напяваме ключови сутри, както и да се настрои ума към анализ, самоанализ и дхарана и дхияна. Ще откриете и как Сутрите диктуват физическата практика.

Няма предварителни изисквания, освен Вашият собствен стремеж към познание и самопознание.

Научете повече

Асана кухня е серия от работилници, в които ще разголеждаме отделни групи асани,за да добием по-добро разбиране за тяхното изпълнение безопасно и с максимум ефект.

Работилниците са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали практикуващи и инструктори.

Научете повече

Въведение в Ащанга е кратък интензивен курс за начинаещи, в който ще започнете от нулата и постепенно ще изградите своята практика с помоща и под надзора на опитен учител.

Курсът е подходящ за наинаещи.

Научете повечe

Рецепти

Храната трябва да е чиста, лека, хранителна и сатвическа. Тя може да подкрепя практиката Ви или да я провали.

Семинари

Присъединете се към нас в някой от нашите семинари на различни тематики, Ако няма обявен, просто си поръчайте и ще го организираме за Вас.