Практиката ще ви трансформира.
Ако оцелеете.
неизвестен оцелял
Начална серия

Формално, практиката на Ащанга йога е разделена на 6 серии, всяка със свой фокус, въздействие и предназначение. само първите две от тях обаче са подходяши за средностатистически практикуващи, защото дори и те са много трудни и изискват изключителен контрол, баланс и гъвкавост.

Характерното за Ащанга практиката е, че независимо коя серия се практикува, асаните са подредени в логическа последователност, която трябва да се спазва стриктно, за да изпълни предназначението си. Уникално е темпото, зададено от дишането, с което се изпълняват всички асани. По този начин се избягва една основна грешка на човека: привързаността, изразяваща се в склонността ни да правим онова, което ни харесва и да избягваме онова, което ни е трудно. Във физически план, поддържането на ритнично дишане и усилията да се движим също така ритмично, независимо колко е лесно или трудно, отваря тялото и не му позволява да изпадне в леност или прекалени усилия.

Сурия Намаскар

Движенията на Поздравите към слънцето са основата за всичко останало и ще развият необходимата сила, гъвкавост и издръжливост. Започнете с тях и ги правете, докато се изпотите.
За някои, практиката включва само Сурия Намаскар 15-20 мин и почивка в Шавасана. За да напреднете по-бързо, правете го всеки ден, по едно и също време, шестдни в седмицата.

Йога Чикитса

Началната серия Ащанга е наречена "Йога чикитса" - Йога терапия, защото целта й е да излекува тялото ни от обичайните за нас "болести" - нестабилност, разсеяност, разхвърляност, негъвкавост. Осве ако не сте бивш гимнастик обаче, не бива дори и да се опитвате да изпълните цялата серия от начало. Тя се изгражда постепенно, стъпка по стъпка в продължение на месеци.

Практика, практика, практика...

Ащанга йога изисква да се практикува 6 дни в седмицата, като по традиция събота и лунните дни са почивни.  Това е почти неизпълнимо в началото, особено ако ходите на групови, водени класове. Майсор стил класовете са компромис между наложилите се групови класове, предлагани масово, (които обаче изобщо не са традиционни) и традиционния начин на изучаване на йога индивидуално, учител-ученик. Независимо от всичко обаче, асаните ще се разучават една по една, като към изпълнението на всяка се пристъпва едва, когато е научена предходната, защото всяка една поза подготвя за следващата както тялото и физиологията, така и съзнанието, волевите ни качества, фокус, способност да усещаме и присъстваме.

И да дишаме. Дишането ще осигури баланса между стабилността и гъвкавостта, силата и отпускането, усилието и удоволствието, унинието и прекаления ентусиазъм, щира и сукха. Дишането, което остава винаги равномерно ни дава шанса да бъдем свободни, независещи от условностите и обстоятелствата около нас.

Какво да очаквате от първата си практика?

Това, което веднага ще Ви направи впечатление е, че в студиото е тихо - няма музика, мантри или нещо друго. Инструкциите на учителя във воден клас също са сведени до минимум, Само дето говори на някакъв странен език...

Това е санскрит, а в Ащанга по традиция се използва санскрит за броенето на дишането, както и за наименованията на асаните. Тук-таме се чува хъркане - някой диша Уджайи. Всъщност, всички би трябвало да го правят, но сами ще откриете, че да дишаш звучно и ритмично, че и да изпълняваш някакви странни, често неизпълними неща, не е толкова лесно. 

Ако сте в Майсор клас, може да има хора, правещи различни от Вас неща. Това е така, защото в Майсор класовете всеки работи индивидуално, без да се съобразява с другите. Ако сте в групов клас, ще се опитвате да правите каквото правят и другите (често неуспешно), а за ритъма да не говорим...Вие може би ще се разминете с дузина Поздрава към слънцето, а после ще гледате другите и ще се чудите как го правят...Всички се потят - по изобилната пот ще познаете онези, по-напредналите. В главата Ви със сигурност ще е хаос, 100% ще Ви мине мисълта, че тая йога не е за Вас, но при всички случаи в студиото ще има една такава енергия...от която ще Ви се доще да се обърнете и да избягате...Но и да се върнете за още.

sthira sukham asanam

Ащанга йога е известна с динамиката и интензитета си, които са следствие на  свързаните едно с друго движения и дишането.  Много новаци в йога погрешно смятат Ащанга за "пауър" йога, силова йога, в която водещ е принципът "трай, бабо, за хубост".  Ащанга йога  култивира "щира" и "сукха", стабилност и лекота, а балансът между тях е йога. Асана е търсенето, намирането и съзнателното поддържане на този баланс. Когато той е налице, няма усилие. Не можем да правим асана, тя се случва.

Целта

Йога се постига посредством ентусиазъм, смелост, различаване на истината от неистината, и избягване на социални събирания.

- "Хата йога прадипика"

***

Вярата и доверието в традицията ще Ви помогнат да преодолеете страха и обезсърчението, внушавани ни от онези, които нямат знания за йога или смелостта да развиват контрол над телата си.

- Шри К. Паттабхи Джойс

Какво ново?

 

Майсор лабораторията е кратък интензивен курс, в който ще имате възможност и да практикувате, и да преподавате Майсор стил. Ще се научите да преподавате без устни обяснения, а само с телата си и да се ориентирате какво и за кого е подходящо, т.е. да изграждате асана по асана личната практика на различни хора.

За този курс е необходимо да сте карали основния курс по Ащанга йога за инструктори.

Научете повече

Ащанга пранаяма е интензивен кратък курс, който ще Ви въведе в пранаяма според Ащанга традицията. Mакар техниките в пранаяма да се едни и същи, програмите за тяхното приложение може да са много различни.

Курсът изисква да сте практикували Ащанга достатъчно дълго, да имате свобода в Началната серия и разбира се, да умеете да дишате Уджайи.

Научете повече

Йога сутра е поредица от сесии, които се провеждат постоянно. Изучаването на "Йога сутрите" не може да има край, а е нещо постоянно и редовно. Целта на този уъркшоп е да се научим да напяваме ключови сутри, както и да се настрои ума към анализ, самоанализ и дхарана и дхияна. Ще откриете и как Сутрите диктуват физическата практика.

Няма предварителни изисквания, освен Вашият собствен стремеж към познание и самопознание.

Научете повече

Асана кухня е серия от работилници, в които ще разголеждаме отделни групи асани,за да добием по-добро разбиране за тяхното изпълнение безопасно и с максимум ефект.

Работилниците са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали практикуващи и инструктори.

Научете повече

Въведение в Ащанга е кратък интензивен курс за начинаещи, в който ще започнете от нулата и постепенно ще изградите своята практика с помоща и под надзора на опитен учител.

Курсът е подходящ за наинаещи.

Научете повечe
Рецепти

Храната трябва да е чиста, лека, хранителна и сатвическа. Тя може да подкрепя практиката Ви или да я провали.

Семинари

Присъединете се към нас в някой от нашите семинари на различни тематики, Ако няма обявен, просто си поръчайте и ще го организираме за Вас.