Тази йога не е упражнение.
Тя показва накъде
да гледа душата.
Шри К. Паттабхи Джойс
Йога мала

Първото, което прави впечатление в Ащанга йога е множеството асани и динамизмът при изпълнението им.  Но асаните са само отделните перли в огърлицата - без нещо да ги свързва, те ще са разпиляни и безполезни.

За да свържете всичко в едно цяло е необходима виняса - правилно дишане и правилно движение, информирано от дишането. Нужен е и фокус: върху тялото, върху дишането, както и фокус на погледа. Така се покриват трите измерения на човека: физическият ни аспект (тялото и движенията му), психическият и нервната система (дишането) и духовният (чрез насочеността на сетивата).

Виняса и тристана (трите точки на фокус) осигуряват неподвижност на съзнанието, а оттам и на тялото. така асана престава да е поза, а се превръща в онова,което е: състояние на духа.

Виняса

Буквално преведено "поставям по определен начин", виняса е системата на дишане за всяка асана, т.е. как точно ще се движа и как ще дишам, докато го правя. Виняса ни предпазва от грешки и травми, защото спира бърборенето на ума, поради което губим усешане за това какво се случва в момента. Виняса ни връща към настоящия момент, а когато присъстваме, всичко само се случва.

Дрищи

Фокусът на погледа е мощна техника, имаща за цел основно да дисциплинира сетивата ни, които иначе ще блуждаят, търсейки си стимули и отбягвайки настоящия момент. Има 9 дрищи според конкретите видове движения, като дрищи помага да се извърши движението по-правино, тъй като е много естествено.
С други думи дрищи помага да гледаме натам, накъдето отиваме.

Дишане

Дишането е опорната точка на Ащанга практиката. То е най-прекият път към съзнанието, защото онова, което става в главите и душите ни пряко влияе на дишането.
По време на практика дишането ни може да се промени: да стане тежко, накъсано, плитко, забързано, агресивно или изобщо да спре. То отразява отношението ни към практиката в момента и към себе си като цяло. Връщайки го към плавения ритъм и дълбокия звук, ние можем да преодолеем тези негатвини тенденции на ума, които ни пречат и по време на практика, и в живота.  Дълбочината на практиката идва от способността да поддържаме дишането си непрекъснато и равномерно. Както и живота, практиката започва с вдишване и завършва с последно издишване в Шавасана.

Банда

Банда е съществен елемент от Уджайи дишането и целта й е да задържи енергията в тялото. Букв. "съединявам", бандите свързват отиващата надолу енергия с отиващата нагоре енергия, от което се поражда и вътрешният огън. По време на практика са активни и трите банди: Мулабанда (мускулите на тазовото дъно), Уддияна банда (най-долните коремни мускули) и Джаландара (мускулите на носоглътката). Прилагани заедно това е Три-банда или Маха банда. Бандите създават, но и разпределят енергията в тялото, така че да има баланс, от който ще дойде и лекотата, и стабилността на практиката. "Без банда, дишането няма да е правилно и асана няма да даде резултати" -
 К. Паттабдхи Джойс.

Какво ново?

 

Майсор лабораторията е кратък интензивен курс, в който ще имате възможност и да практикувате, и да преподавате Майсор стил. Ще се научите да преподавате без устни обяснения, а само с телата си и да се ориентирате какво и за кого е подходящо, т.е. да изграждате асана по асана личната практика на различни хора.

За този курс е необходимо да сте карали основния курс по Ащанга йога за инструктори.

Научете повече


Ащанга пранаяма е интензивен кратък курс, който ще Ви въведе в пранаяма според Ащанга традицията. макар техниките в пранаяма да се едни и същи, програмите за тяхното приложение може да са много различни.

Курсът изисква да сте практикували Ащанга достатъчно дълго, да имате свобода в Началната серия и разбира се, да умеете да дишате Уджайи.

Научете повече


Йога сутра е поредица от сесии, които се провеждат постоянно. Изучаването на "Йога сутрите" не може да има край, а е нещо постоянно и редовно. Целта на този уъркшоп е да се научим да напяваме ключови сутри, както и да се настрои ума към анализ, самоанализ и дхарана и дхияна. Ще откриете и как Сутрите диктуват физическата практика.

Няма предварителни изисквания, освен Вашият собствен стремеж към познание и самопознание.

Научете повече


Асана кухня е серия от работилници, в които ще разголеждаме отделни групи асани,за да добием по-добро разбиране за тяхното изпълнение безопасно и с максимум ефект.

Работилниците са подходящи както за наинаещи, така и за напреднали практикуващи и инструктори.

Научете повече


Въведение в Ащанга е кратък интензивен курс за начинаещи, в който ще започнете от нулата и постепенно ще изградите своята практика с помощта и под надзора на опитен учител.

Курсът е подходящ за начинаещи.

Научете повечеРецепти

Храната трябва да е чиста, лека, хранителна и сатвическа. Тя може да подкрепя практиката Ви или да я провали.

Семинари

Присъединете се към нас в някой от нашите семинари на различни тематики, Ако няма обявен, просто си поръчайте и ще го организираме за Вас.