О, йогине,
 не прави асана без виняса!
Вамана Риши


Какво е йога?

Йога е съзнателно усилие да се тренира съзнанието да присъства напълно в настоящия момент, посредством контрол над тялоото, дишането, сетивата и самото съзнание във всеки един момент.
По същина обаче, йога е свобода. Любов. Чиста и независеща от нищо радост. Техниките, които познаваме, са само начин да задържим вниманието си върху настоящия момент и онова, което се случва. Сега.
 Тези техники, сред които  и асана,  са базирани на взаимовръзката между моделите ни на мислене, емоциите, дишането, телодържането и движенията, както и физиологията на тялото. Йога изобщо няма за цел красивото  тяло, но то ще стане такова, ако мислите, емоциите и движенията са такива, а физиологията - функционираща оптимално. Разтягаме тялото, но разтягаме всъщност съзнанието си. разботим със съзнанието, за да повлияем на тялото.
Това е йога.

 

Какво е Ащанга?

Ащанга йога е метод, "донесен" на запад от Шри К. Паттабхи Джойс. Тя е изчистена от фалшива езотерика, мистика или възможности за грешки. Тя е практическа дисциплина, в която пътят води до конкретни, видими резултати.
Методът е съставен така, че да ни разкрие цялата дълбочина на йога. Той систематично разтваря съзнанието, без да пренебрегва слабите места, нито да набляга само върху силните. С други думи, Ащанга не ни позволява да си затваряме очите за онова, което не ни е наред и да се самозалъгваме.
Формално, Ащанга методът съчетава работата с тялото, дишането и концентрацията на съзнанието (наречено тристана) в една по-динамчна практика, в която е по-важно не колко асани ще успеем да изпълним, а как. Синхронизацията на движенията с дишането (наречено виняса) и фокусът са онова, което прави Ащанга практиката толкова силна.

Повече за техниката и практиката на:

www.studyashtanga.com

  

Ащанга йога на Патанджали

Йога е дефинирана като отделна философска дисциплина още преди много векове от мъдерца Патанджали. Той определя йога като "ащанга" - имаща осем аспекта. Те са:
Яма (етични взаимоотношения);
Нияма (вътрешен интегритет);
Асана (позата, с всичките й взаимовръзки с вътрешния ни свят);
Пранаяма (разтягане на дишането);
Пратяхара (контрол над сетивата);
Дхарана (дълбока концентрация);
Дхияна (медитация);
Самадхи (вглъбяване).
Това е пътят, който ще ни отведе до крайната цел на йога: да разберем кои сме и защо сме тук. Първите четири аспекта са голямо предизвикателство, но те са като корени, благодарение на които оставаме в реалността стабилни.  Последните 4 аспекта извират спонтанно от първите четири. Те са по-лесни и естествени, но едва след като са овлаедни яма, нияма, асана и пранаяма.

 

Шри Тирумалай Кришнамачаря

Историята на Ащанга йога започва с работата на Шри Т. Кришнамачаря, който дава съвременният облик на йога. Революцията, която той предизвиква в йога, се дължи най-вече на издържаните научно знания, които Кришнамачаря прилага към изпълнението на асана и други техники. Той за пръв път обяснява въздействието на различните асани върху здравето, дава логическо и обосновано обяснение за подредбата им, както и за виняса. Методът на Кришнамачаря се опира върху древния текст "Йога корунта", който той изучавал, заедно със "Сутрите" на Патанджали при своя гуру - Рамамохан Брамачари. След приключване на обучението си, Кришнамачаря е натоварен със задачата да открие древния текст, да го възстанови и направи тази традиция достъпна за всички. Кришнамачаря написва "Йога макаранда", където е изложен Ащанга виняса методът.  Така се раждат някои от най-популярните днес школи по йога, сред които Ащанга и Айенгър, чиито основатели са все преки ученици на Кришнамачаря. Научете повече за Кришнамачаря и неговия подход от "Сърцето на йога" на Десикачар, син и дългогодишен ученик на великия гуру.

Вамана Риши

Легендите разправят, че още в утробата на майка си Вамана Риши е знаел каква е мисията му в живота - да възстанови традицията на йога, позабравена в ония времена, и да я върне на човечеството под формата на "Йога корунта".  Той медитирал върху бог Вишну да му помогне и след изтичането на деветте месеца отказал да се роди, докато не научил всичко. Това е фолклорът, но се счита, че още в "Йога корунта" са описани виняса, както и всички 6 серии Ащанга йога, които познаваме днес, А самият Вамана Риши е казал:
"О, йогине, не прави асана без виняса!"

Шри Кришна Паттабхи Джойс

Задачата, която Кришнамачаря поставя на своя ученик Паттабхи Джойс е да разпространи метода Ащанга виняса по целия свят. Така е основано училището (шала) в Майсор, южна Индия, където Ащанга се преподава в нейния традиционен вид и до днес.
През 1962 г Джойс написва "Йога мала", в която описва подробно Началната серия Ащанга йога (считало се е и се счита и до днес, че повечето знания трябва да се предадат директно от учител на ученик). Книгата е забелязана от един западняк и така Ащанга тръгва по света, за да бъде в момента една от най-популярните школи по йога в света.

Какво ново?

 

Майсор лабораторията е кратък интензивен курс, в който ще имате възможност и да практикувате, и да преподавате Майсор стил. Ще се научите да преподавате без устни обяснения, а само с телата си и да се ориентирате какво и за кого е подходящо, т.е. да изграждате асана по асана личната практика на различни хора.

За този курс е необходимо да сте карали основния курс по Ащанга йога за инструктори.

Научете повече

Ащанга пранаяма е интензивен кратък курс, който ще Ви въведе в пранаяма според Ащанга традицията. Mакар техниките в пранаяма да се едни и същи, програмите за тяхното приложение може да са много различни.

Курсът изисква да сте практикували Ащанга достатъчно дълго, да имате свобода в Началната серия и разбира се, да умеете да дишате Уджайи.

Научете повече

Йога сутра е поредица от сесии, които се провеждат постоянно. Изучаването на "Йога сутрите" не може да има край, а е нещо постоянно и редовно. Целта на този уъркшоп е да се научим да напяваме ключови сутри, както и да се настрои ума към анализ, самоанализ и дхарана и дхияна. Ще откриете и как Сутрите диктуват физическата практика.

Няма предварителни изисквания, освен Вашият собствен стремеж към познание и самопознание.

Научете повече

Асана кухня е серия от работилници, в които ще разголеждаме отделни групи асани,за да добием по-добро разбиране за тяхното изпълнение безопасно и с максимум ефект.

Работилниците са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали практикуващи и инструктори.

Научете повече

Въведение в Ащанга е кратък интензивен курс за начинаещи, в който ще започнете от нулата и постепенно ще изградите своята практика с помоща и под надзора на опитен учител.

Курсът е подходящ за наинаещи.

Научете повечeРецепти

Храната трябва да е чиста, лека, хранителна и сатвическа. Тя може да подкрепя практиката Ви или да я провали.

Семинари

Присъединете се към нас в някой от нашите семинари на различни тематики, Ако няма обявен, просто си поръчайте и ще го организираме за Вас.