Убежденията пречат в йога.
Ти си убеден,
вместо да знаеш.
Грегор Меле

В традицията на Ащанга йога, лунните дни (новолуние и пълнолуние) се почитат като почивни, защото в най-общ смисъл, йога се стреми да ни хармонизира с естествения ритъм на природата, от който лунните фази са чат. Фазите на луната силно влияят на живота ни тук, на земята, и това влияние съответства на циклите на дишане.

Прана е най-силна в края на вдишването - същата енергия като при пълнолуние. Това е отиваща нагоре, разтваряща енергия, която ни кара да се чувстваме по-жизнени, по-силни, емоционални, но и не така здраво стъпили на земята. Тогава имаме склонност да сме по-опърничави, вироглави, самонадеяни.

При издидшване - особено в края му, както и при новолуние - много мощна е апана: отиващата надолу енергия, стягаща сила, която ни прави стабилни, спокойни и заземени, но в същото време по-мързеливи и апатични. счита се, че нито едното състояние, нито другото не са подходящи за практика на йога, защото в тези дни няма баланс, а именно поради това много травми се случват тогава.

Лунни дни за 2016

 

Новолуние: 10.01, неделя

Пълнолуние: 24.01, неделя

 

Новолуние: 08.02, понеделник

пълнолуние: 22.02, понеделник

 

Новолуние: 09.03, сряда

Пълнолуние: 23.03, сряда

 

Новолуние: 07.04, четвъртък

Пълнолуние: 22.04, петък

 

Новолуние: 06.05, петък

Пълнолуние: 22.05, неделя

 

Новолуние: 05.06, неделя

Пълнолуние: 20.06, понеделник

 

Новолуние: 04.07, понеделник

Пълнолуние: 20.07, сряда

 

Новолуние: 02.08, вторник

Пълнолуние: 18.08, четвъртък

 

Новолуние: 01.09, четвъртък

Пълнолуние: 16.09, петък

 

Новолуние:01.10, събота

Пълнолуние: 16.10, неделя

Новолуние: 30.10, неделя

 

Пълнолуние: 14.11, понеделник

Новолуние: 29.11, вторник

 

Пълнолуние: 14.12, сряда

Новолуние: 29.12, четвъртък


* Молим Ви, проверявайте лунните дни предварително, за да планирате почивките си. В тези дни, Йогашала няма да работи и класове няма да се провеждат.
Защо в лунните дни няма класове?

 

Както вече обяснихме по-горе, в тези дни ние изобщо не сме в баланс - нито физически, нито ментално или емоционално. Практиката на йога в тези дни може да доведе до объркване, травми, неудовлетворение или пък прекалена еуфория, просто до преумора...изобщо до нещо, което не е съвсем балансирано. Може да не го усещате веднага, но с годините определено влиянието се натрупва и започваме да ставаме много по-чувствителни към тези неща.

Използвайте тези дни да попрактикувате други неща от йога: яма и нияма, например. Чрез приемането на наложените правила  и съзнателния отказ да роптаете (че ще си пропуснете "тренировката", например), Вие вече практикувате смирение и непривързаност. Може би роптаете, че се пада лунен ден точно в единствения Ви свободен ден, в който сте решили да отидете на йога? Това е Вашата привързаност към физическата практика, а йога е именно борба с нашите привързаности, които ни оковават и ни лишават от свобода. Да НЕ практикуваш, когато ти е скимнало или се налага също е практика, зависи как ще го приемеш...

В такива случаи обърнете погледа си към Вас самите и живота си...не се ли претоварвате с работа? Не Ви ли отнемат ангажиментите жизнено пространство, ограбвайки Ви от други възможности? И защо роптаете? Йога е процес на себепознание...Научете нещо за себе си.

Какво ново?

 

Майсор лабораторията е кратък интензивен курс, в който ще имате възможност и да практикувате, и да преподавате Майсор стил. Ще се научите да преподавате без устни обяснения, а само с телата си и да се ориентирате какво и за кого е подходящо, т.е. да изграждате асана по асана личната практика на различни хора.

За този курс е необходимо да сте карали основния курс по Ащанга йога за инструктори.

Научете повече

Ащанга пранаяма е интензивен кратък курс, който ще Ви въведе в пранаяма според Ащанга традицията. Mакар техниките в пранаяма да се едни и същи, програмите за тяхното приложение може да са много различни.

Курсът изисква да сте практикували Ащанга достатъчно дълго, да имате свобода в Началната серия и разбира се, да умеете да дишате Уджайи.

Научете повече

Йога сутра е поредица от сесии, които се провеждат постоянно. Изучаването на "Йога сутрите" не може да има край, а е нещо постоянно и редовно. Целта на този уъркшоп е да се научим да напяваме ключови сутри, както и да се настрои ума към анализ, самоанализ и дхарана и дхияна. Ще откриете и как Сутрите диктуват физическата практика.

Няма предварителни изисквания, освен Вашият собствен стремеж към познание и самопознание.

Научете повече

Асана кухня е серия от работилници, в които ще разголеждаме отделни групи асани,за да добием по-добро разбиране за тяхното изпълнение безопасно и с максимум ефект.

Работилниците са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали практикуващи и инструктори.

Научете повече

Въведение в Ащанга е кратък интензивен курс за начинаещи, в който ще започнете от нулата и постепенно ще изградите своята практика с помоща и под надзора на опитен учител.

Курсът е подходящ за наинаещи.

Научете повечe

Рецепти

Храната трябва да е чиста, лека, хранителна и сатвическа. Тя може да подкрепя практиката Ви или да я провали.

Семинари

Присъединете се към нас в някой от нашите семинари на различни тематики, Ако няма обявен, просто си поръчайте и ще го организираме за Вас.